Powered By Blogger

Translate

18 Ιανουαρίου 2019

Ένας άγγελος λιγότερος στον κόσμο, ένας ακόμα άγγελος στον ουρανό…


                                                                              

Ήταν 14 χρονώ αγόρι από το Μαλί. Πνίγηκε στην παγωμένη θάλασσα της Μεσογείου. Το όνομά του δεν το ξέρουμε και δεν θα το μάθουμε ποτέ. Δεν είχε κανένα χαρτί πάνω του. Ως «ταυτότητα» άφησε πίσω του πεθαίνοντας έναν σχολικό έλεγχο ραμμένο στη φόδρα των ρούχων του, σαν πανάκριβο documento, ότι ήταν καλός μαθητής. Στην παιδική ψυχή του ίσως αυτό να ήταν ένα επαρκές «εισιτήριο» για να τον αποδεχτούν στη νέα πατρίδα, που την έψαχνε αγωνιωδώς με μια βάρκα.

Αυτό συνέβη το 2015. Το μάθαμε σήμερα, το 2019, από την Ιταλίδα Cristina Cattaneo, η οποία για πολλά χρόνια υπήρξε ιατροδικαστής και έχει κάνει πολλές νεκροψίες σε μετανάστες που πνίγηκαν στη Μεσόγειο αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Faceless Wrecks, Raffaello Cortina Editore». Μεταξύ των εκατοντάδων θλιβερών ιστοριών απεγνωσμένων ανθρώπων, περιγράφει και την ιστορία αυτού του 14χρονου αγοριού από το Μάλι που πνίγηκε στη Μεσόγειο, χωρίς να έχει κανένα χαρτί πάνω του που να πιστοποιεί την ταυτότητά του, παρά μόνο αυτόν τον σχολικό έλεγχο από την πατρίδα του, για να δείξει όπου έφτανε ότι είναι καλός μαθητής...

Το σκίτσο του Makkox δημοσιεύτηκε σε ιταλική ενημερωτική ιστοσελίδα και δείχνει το παιδί στο βυθό όπου τον συγχαίρουν οι κάτοικοι της θάλασσας.

(Τα στοιχεία τα πήρα από το ειδησεογραφικό site: 

Ένας άγγελος λιγότερος στον κόσμο, ένας ακόμα άγγελος στον ουρανό…


1 σχόλιο:

Τα απρεπή, κακόβουλα και κακόγουστα σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης στηρίζω τη θέση ότι η ελληνική γλώσσα είναι από μόνη της πολιτισμός, καθώς είναι η γλώσσα του Οδυσσέα Ελύτη και του Ομήρου. Τα greeeklish όχι.